home
titi


Beschermengelen en grote rode beesten bij Drukkerij Douma Dokkum.
 

Een keuze uit Titiīs nieuwste werk is in maart 2010 te zien in Dokkum.
In haar linoís zet Titi haar figuren met beide voeten op de grond. Er is meer dan op het eerste gezicht
te zien is. Heel duidelijk is dit in de serie van 4 monumentale lino's van beschermengelen. De handen op de schouders geven net als de horens een mysterieuze kracht.
En ook de grote rode beesten, in hun ontwapenende eenvoud, geven een associatie aan lang vervlogen tijden, zij lijken geÔnspireerd op de dieren zoals we die zien in oeroude rotstekeningen terwijl het dier toch duidelijk ook lijkt op een moderne koe.
De levensgrote tekeningen van  vrouwen tonen een heel andere kwaliteit, ze zijn letterlijk en figuurlijk aanraakbaar, de verniste werken op papier zijn met punaises op de muur geprikt.
Er zijn enkele indringende kinderportretten op groot formaat te zien. De kinderen zijn getekend met stevige zwarte wascolijnen, meer heeft Titi niet nodig om een karakter te schetsen. De geborduurde konijnen die als een schim naast de kinderen staan geven de tekeningen een extra lading. Titiís witte borduurwerk als symbool voor de onstoffelijke wereld komt terug in enkele kleinere tekeningen zoals een melancholieke engel uit een serie tatoeagetekeningen.
Grappig en tegelijk doorleefd zijn Titiís beschilderde houten beesten zoals de recente ezeltjes.


 
Natalie Roux maakt een serie portretten verbonden aan de exposities bij Drukkij Douma Dokkum. Hiernaast een van de portretten die zij maakte van Titi. Deze foto gaat vergezeld met de uitnodiging die de drukkerij verstuurde.
Hieronder de tekst uit de uitnodiging over het werk van Titi:
ĎTiti Zaadnoordijk tekent zoals ze schrijft. Rake lijnen, weinig woorden maar vol expressie.í
Titi Zaadnoordijk is een kunstenaar die werkt aan een oeuvre: al heel vroeg in haar loopbaan, toen zij nog op de kunstacademie zat, heeft zij haar eigen thematiek en vorm gevonden en sindsdien ontwikkelt zij zich in de diepte: zij is niet uit op vernieuwing maar op verdieping. Zij volgt een traditie van kunstenaarsschap door de eeuwen heen, zij beijvert zich ervoor om steeds meer meester te worden over haar eigen signatuur.
Titi Zaadnoordijk werkt vanuit de kracht van eenvoud en vanuit het gevoel. Zij pelt de buitenkant,de uiterlijkheden en de opsmuk af waarna

de essentie overblijft. Haar werk gaat over het leven zelf, de grote emoties in het kleine leven. Haar figuren zijn de uiterlijkheden voorbij. Melancholie hoort bij hen. Zij hebben iets meegemaakt. Zij onderkennen hun eigen existentiŽle eenzaamheid. Op het moment van afbeelden zijn zij beschouwer en in hun gevoeligheid en hun aandacht werken zij troostend. Haar figuren zijn in contact met hun basis, staan stevig met hun voeten op de grond, anderen noemen dit dat zij in contact zijn met het kind in henzelf.
Een pijler in haar werk is de humor. Ook door de relativerende werking van humor geeft Titiís werk troost. Zo zijn haar dierportretten het vrolijkst omdat zij herinneren aan het ongecompliceerde.
Titi toont de schoonheid en de grootsheid van het naakte zelf. Alleen na introspectie en zelfkennis is groei mogelijk.
Titiís werk troost en geeft moed.  

wil jij wel mijn baken zijn?
dan wijs ik jou de weg
en ik zal naar je luisteren
hoor jij dan wat ik zeg?

De expositie met werk van Titi Zaadnoordijk is te bezichtigen van 3 maart t/m 3 april 2010, ma t/m vr van 9 tot 17u. Het adres is Energieweg 1, Dokkum (Fr).

terug naar agenda geschiedenis